Tussen hoop en vrees.

Met een supergevoel verliet ik Rotterdam. Veel sneller gelopen dan verwacht en gehoopt en vooral op zuid heerlijk gelopen. Jammer dat ik dat niet vol kon houden.

De twee dagen na de marathon heb ik last van hevig protesterende bovenbenen. Het lijkt hier in huis wel een wedstrijdje wie het minst makkelijk op gang komt. Ik moet dus even bijkomen van deze marathon. Mijn trainingsschema laat ik daarom in de kast liggen.

Op woensdag gaat het wandelen al iets beter en dat herstel zet op donderdag door. Ik besluit om donderdagavond, ondanks dat ik mijn benen nog wel voel, het weer te gaan proberen. Van de 21 dagen tussen mijn twee marathons zijn er immers al weer vier voorbij. Rustig dribbel ik weg. Het valt zeker niet tegen. Na een kilometertje kom ik eigenlijk best lekker op gang. Ik mis nog wel kracht in de bovenbenen, maar het ritme en tempo zijn prima. Blij verrast ben ik dat ik deze avond weer tien kilometer loop, waarvan (op de eerste en de laatste na) de kilometertijden rond de 4.50 min/km liggen.

IMG_1147

Zaterdag geef ik (in verband met de competitiewedstrijd voor de junioren) geen training. Omdat Jesse zijn onderdelen in de middag heeft, kan ik in de ochtend lopen. Ik kijk op het schema en zie op vrijdag de duurloop staan van 14,4 km met een snelheid van 4.37min/km. Misschien ambitieus binnen een week na de marathon, maar donderdagavond ging het ook prima. Ik begin met twee kilometers net boven de 4.50min/km, daarna gaat het iets sneller. Op het fietspad langs de Eem zie ik zelfs 4.40min/km op mijn Polar. Lang kan ik er niet van genieten, want na zeven kilometer vinden mijn bovenbenen het genoeg. Ze blokkeren en dwingen me tot wandelen.
Fuck, twee weken voor een marathon kan ik niet eens zeven kilometertjes op tempo lopen. Een marathon is nog zes keer zover! Er schiet van alles door mijn hoofd. Grote twijfels over of ik überhaupt kan lopen in Düsseldorf. Ik wandel een minuut of drie. Daarna loop ik in rustig tempo richting huis. Dit valt tegen vandaag. Een marathon is niet niks, twee in drie weken zeker niet.

Zondag begin ik ook nog wat last van mijn keel te krijgen. Kriebel en vooral in de ochtend hoesten. Pfff, als ik maar niet ziek word. Ook maandagochtend wil mijn keel nog niet echt meewerken. ’s Avonds kleed ik me toch om voor een rondje Vathorst. Erg veel zin heb ik niet, veel vertrouwen heb ik er ook niet in. De eerste kilometer gaat nog rustig. Hoewel het niet zo voelt, loop ik harder dan verwacht. Halverwege het rondje Vathorst krijg ik er weer schik in. Inmiddels loop ik kilometertijden van rond de 4.40min/km. De laatste kilometer op de ring Vathorst (kilometer negen van vanavond) geef ik nog wat extra gas. 4.26min/km geeft mijn klokje aan. Dat geeft weer vertrouwen (had ik ook wel nodig)! Heerlijk als er bij thuiskomst 11,2 km op de teller staan met een snelheid van 4.46min/km.

Met een Italiaanse gaste in huis (uitwisseling Femke) leven we deze week in een ander ritme. We eten later dan normaal en dus loop ik woensdagavond ook later dan normaal. Omdat het in Nederland mooi weer is met overdag temperaturen ruim boven de 20 graden, is dat helemaal niet erg. Ik loop de andere kant op dan maandagavond, verder lijken de trainingen op elkaar. Alleen laat ik de snelle kilometer aan het eind achterwege. Weer 11,2 km, door de ontbrekende snelle kilometer gemiddeld 5 seconde / kilometer langzamer dan maandag. De keel voelt ook weer iets beter, het mooie weer helpt.

Donderdag ga ik weer langs de fysio voor een massage. De kuiten voelen prima aan, maar de (voorkant van de) bovenbenen zijn toch wat stijver/pijnlijker dan normaal. Ik had gehoopt dat het beter aan zou voelen.

Zondagochtend vertrek ik rond half tien voor mijn laatste echte training voor Düsseldorf. De komende dagen zal ik vast nog wel een rondje lopen, maar rustig aan. Op het schema staan 12,8 kilometer. Omdat ik na Rotterdam nog geen langere afstanden heb gelopen, zou ik voor het vertrouwen graag nog een kilometer of zestien willen lopen. De temperatuur loopt op deze zonnige dag al aardig op. Niet echt mijn ideale loopweer. Toch loop ik door Vathorst richting de Laak een mooie snelheid. Misschien wel iets te hard voor vandaag. Langs de Laak is duidelijk minder schaduw en begint het zonnetje aan kracht te winnen. Veel wind voor afkoeling is er niet, zeker niet omdat de wind ook nog in de rug staat. Lekker relaxed loop ik vandaag. Toch blijft de snelheid ruim onder de 5.00min/km (met uitzondering van de twee foto-momentjes).IMG_1245

IMG_1312Ook op de dijk langs het randmeer loop ik dezelfde snelheid en geniet ik van het mooie weer. Als ik van de dijk af weer de polder indraai, heb ik de wind tegen. Als ik weer op mijn horloge kijk schrik ik hoeveel kilometer ik al gelopen heb. Er staan er al zestien op de teller en ik moet er nog zeker vier naar huis. Dat is behoorlijk meer dan gepland en zeker een week voor de marathon wil ik niet meer forceren. Ik laat het tempo  zakken. Tot huis maak ik precies de 20 kilometer vol en de netto looptijd is net onder de één uur veertig. Gemiddeld dus net onder de 5:00min/km. Een heerlijke ochtend zo.

Het is nu nog een week tot de start van de METRO Marathon Düsseldorf en eigenlijk weet ik niet zo goed hoe ik ervoor sta. Tot de week van de NN marathon Rotterdam maakte ik de kilometers die op mijn schema stonden. Daarna paste ik mij twee weken aan. Afgelopen week liep ik, op de tempoloop na, weer alle trainingen met bijbehorende snelheden. Conditioneel heb ik het gevoel dat ik er goed voorsta. Alleen ben ik niet zeker van mijn benen. Sinds Rotterdam willen vooral de bovenbenen minder makkelijk dan daarvoor. Ik hoop dat de komende rustweek mijn benen goed doen. Dan gaat het zeker goed komen in Düsseldorf. Alleen vind ik het erg lastig om een streeftijd te bepalen. Alles tussen heel rustig uitlopen en een PR onder de 3:10:00 gaan door mijn hoofd. Ik denk dat ik pas tijdens de eerste kilometers van marathon kan beslissen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close