Rotterdam!

Het gaat vandaag mijn vierde marathon worden. Voor de tweede keer Rotterdam.

Gezien alles er om heen, zou het de meest relaxte moeten zijn. Toch slaap ik de nacht ervoor matig. Ik ben ’s nachts drie keer wakker, terwijl ik helemaal niet lig te malen of aan de marathon denk. De enige zorg die ik een beetje heb is of ik op tijd in het startvak sta. O ja, natuurlijk ook de twijfel wat ik aan zal doen: een shirt met of zonder mouwen of een hempie. Maar dat heb ik voor elke wedstrijd. Dat het vandaag meer supportersweer zal zijn dan hardloopweer accepteer ik heel makkelijk. Geen plannen voor een topprestatie, vooral genieten.

Kwart voor zeven ben ik wakker. Plan is om kwart voor acht in de auto te stappen. Op Facebook zag ik een reclame langskomen om te parkeren in de garage aan het Hofplein. Wel vooraf reserveren. Omdat mij dat wel wat lijkt, de auto op tweehonderd meter van de finish, reserveer ik een plek. Het hele gezin is al wakker, we ontbijten gezellig met zijn vieren. De kinderen blijven vandaag een dagje thuis, Wilma gaat wel mee naar Rotterdam. Na het ontbijt, met een extra krentenbol, pak ik mijn tas in en gaan we op pad. Volgens plan zijn we een uurtje later in Rotterdam. Even lijkt het dat de garage niet te bereiken is, maar een rechts-links combinatie brengt ons bij de ingang voor de garage zonder een rondje Hofplein. Nog beter. Vier verdiepingen hoger vinden we een mooie parkeerplaats. Omdat de temperatuur al hoog genoeg is, kan ik zo in mijn loopoutfit naar de start lopen. Hoewel het nog vijf kwartier voor de start is, heb ik geen extra shirt of poncho nodig vandaag. De hele garage is gevuld met hardlopers. Als we in de lift willen stappen, zie ik een collega loper met zijn banaan en voeding en bedenk ik dat ik mijn gelletjes voor onderweg niet mee heb. Iets te relaxed? Snel even heen en weer naar de auto en we kunnen op pad, op weg naar de voet van de Erasmusbrug voor de verplaatste start. Blij dat de gelletjes mee zijn. Inmiddels heb ik een marathon-voedingsplan wat voor mij werkt. Daar wijk ik liever niet van af. Gisteren schreef ik het nog even uit, eten op 5km – 11km – 18km – 26 km en 35km. Nou ja, eten? Een gelletje dan.

Met Wilma wandel ik naar de start. We zijn netjes op tijd en een half uur voor de start nemen we afscheid en wandel ik het startvak in. Ik had gezien dat er dixies stonden en kan dus nog even naar het toilet voordat we starten. Hoewel de vrijwilligers iedereen naar het rechtervak sturen, is het bij de toiletten links rustiger en draai ik vakkundig daar de rij in. Na het toiletbezoek wandel ik zo het nog heerlijk rustige linker startvak in. Niet verkeerd zo. Voor ons alleen de wedstrijdlopers en de lopers die aantoonbaar onder de 3.00uur hebben gelopen. Omdat het nog ruim voor de start is, ga ik op de hoge stoeprand zitten. Het zonnetje zit achter de hoge bewolking (hoorde ik van de weerman op de radio), maar de temperatuur stijgt al. Ik raak aan de praat met mijn buurman en buurvrouw op de stoeprand. Wat mijn plannen zijn vragen ze. Mijn eerste antwoord is genieten. Waarbij het verhaal komt dat ik over drie weken goed wil zijn in Düsseldorf, ik de startnummer heb gewonnen op Facebook en ik met Dirk hier zou starten voor een extra lange duurloop met een snelheid van 5.00min/km. Maar Dirk is nu geblesseerd en nu zie ik het wel wat ik onderweg tegen ga komen.

Als tegen tienen de activiteit in het startvak toeneemt, de speaker enthousiaster wordt en Lee Towers in het hoogwerkerbakje omhoog wordt gehesen kom ik van de stoeprand af. Wat mij opvalt is dat ik (zeker voor de start van een wedstrijd) super ontspannen ben. ‘You never walk alone’ klinkt over de lopers op de nieuwe startlocatie. Blijft een bijzonder moment. Daarna het aftellen en de knal van het kanon. De marathon is begonnen. Anderhalve minuut later ben ik onderweg. Brug op hou ik zo veel mogelijk links aan. Er staat hier vandaag wel heel veel publiek. Ik moet gokken en gok dat Wilma links zal staan. We hadden ook links afscheid genomen. Mijn gok is goed. Hoewel al iets verder dan ik verwacht had staat Wilma met mijn broer Arno en zijn vrouw Marieke aan de linkerzijde van het parcours. We zien elkaar. Succes René en veel plezier. We gaan brug af en ik zit vlak achter de pacer van 3:10:00. Meer dan hard genoeg. Iets inhouden maar, over drie weken is Düsseldorf. De benen voelen goed. Ongemerkt sluit ik voor een tweede keer aan en als links en rechts samenkomen en het iets rommeliger is op het parcours loop ik in één keer voor de pacers. Weer inhouden bedenk ik. Maar het gaat zo makkelijk dat ik aansluit bij een man met een dribbelpasje in het zwart en een grote man met een oranje hempie. De samenstelling van de mensen die om mij heen lopen wijzigt nog regelmatig, maar tot halverwege zie ik deze twee mannen zeer regelmatig. Ik kijk weinig op mijn horloge, dat had ik met mezelf afgesproken. Alleen mijn hartslag hou ik in de gaten en deze zit onder het maximum dat ik met mezelf heb afgesproken. De kilometertijden die ik wel zie zijn erg laag. 4:27 en 4:23 zie ik een keer langskomen. Dit is veel sneller dan mijn plan en ook sneller dan mijn tussentijden twee jaar geleden op ditzelfde parcours. Na 10 kilometer met een tussentijd van net iets boven de 44 minuten besluit ik om er voor te gaan vandaag. Ik ga niet meer inhouden en loop lekker in dit tempo door. Bij Slinge staan Wilma, Arno en Marieke weer langs de kant. Het vooraf gegeven schema kan weg roep ik. Weten we, is de reactie. Dan roep ik drie-uur-tien. Na het keerpunt kom ik weer bij mijn fans. Het gaat goed vandaag.

IMG_0106

Na het extra lusje op Slinge staat Dirk met zijn vrouw en dochter langs de kant van de weg. Superknap dat hij er is. Ik weet niet of ik dat had gekund als ik een startnummer had en door een blessure niet had kunnen starten. Ook naar hun geef ik een grote glimlach en steek ik mijn duim op.
Heel makkelijk maak ik in dit tempo de halve marathon vol. Ik kan misschien nog wel harder, maar dat hoeft vandaag echt niet. Over drie weken weer. De tijd op de halve is 1:33:14. Drie minuten sneller dan twee jaar geleden, toen ik hier mijn beste tijd op de marathon liep.
Maar een paar kilometer later, als het richting de Maashaven iets oploopt, voel ik voor het eerst mijn benen. Nu al? vraag ik mij af. Gelukkig behoud ik mijn ritme en snelheid. Dan prikt ook de zon een gaatje in de hoge bewolking en krijg ik het warm. Ik heb tot nu toe bij alle waterposten water aangenomen en dankzij het goede drinksysteem ook veel gedronken en met het sponsje goed gekoeld. Ook voeding-technisch loop ik nog op schema. Bij kilometer 26 pak ik mijn vierde gelletje. De weg gaat omhoog de Erasmusbrug op. Niet handig van mij natuurlijk, eten als de weg stijgt. De klim valt mij tegen en ik merk dat ik veel snelheid verlies omhoog. Het gaat niet makkelijk.

20x30-RMBX2009

Ik ben blij als het weer naar beneden gaat. Maar brug op was een grotere ‘klap’ op mijn benen dan mijn eigenlijk lief was. Als ik daana binnen twee kilometer onder de Coolsingel door gaat de Blaak op en de weg weer oploopt is het op. Ik kan niet meer het ritme lopen wat ik tot nu toe liep. Wilma staat hier langs de kant en roept: hoe gaat het. Ik fop mezelf en steek mijn duim omhoog. Het zal als het zo weer vlak is wel beter gaan. Maar ik denk ook even aan stoppen, rusten en over drie weken een herkansing. Natuurlijk niet, nu ik hier ben wil ik die medaille! Ik vecht door en tot kilometer dertig weet ik de snelheid er nog in te houden. Maar dan zijn de benen echt op en besluit ik (moet ik besluiten) een fantastische eindtijd / een PR te vergeten. Dan volgen de vijf minst leuke kilometers van deze marathon. Ik loop even zonder plezier, wordt veel ingehaald en de 3:10-pacer komt met zijn gevolg langs vliegen zonder dat ik een kans heb om aan te sluiten.

Pas leuk wordt het weer als ik bij de grote schermen van de NN Marathonsupporter kom. Dirk heeft, samen met zijn vrouw en dochter een aanmoedigingsvideo voor mij gemaakt. Nog zeven kilometer, dat moet toch wel lukken! Ik ben blij dat we vlak na de schermen weer de bewoonde wereld inlopen en er weer veel support langs de kant staat. Dat motiveert ook weer. Dan voel ik kramp in mijn beide bovenbenen schieten. In Amsterdam en Keulen probeerde ik op dat moment door te lopen. Nu gun ik mezelf de tijd om even te rekken, ontspannen vijftig meter te wandelen, nog een keer rekken en weer op pad. Een tactiek die werk. Vanaf hier loop ik weer makkelijker. Kort na dit punt staat Dirk + fam. weer langs de kant voor support. Deborah loopt een klein stukje met me mee. Kom, we gaan samen op de foto, roep ik. Jammer dat de fotograaf ons net niet samen heeft gevangen.

Vlak daarna heeft de half-crazy-runningcrew een cheerzone ingericht en zie ik Marjolein / leinsmiles. Wil je water? roept ze. Graag en er vliegt een flesje water mijn kant op. Ik vang hem keurig en ben blij met deze verfrissing en de support.
Dit zijn wel de momenten dat je beseft hoe leuk het lopen van een marathon is. Hoewel mijn benen niet meer willen, geniet ik wel van de laatste vier kilometer. Vlak voor de Blaak moet ik nog een keertje rekken, maar dan ben ik klaar voor de finish op de Coolsingel. Ik denk nog even aan aanzetten, mijn benen geven gelijk aan dat ze dat niet meer willen. Gedragen door het publiek geniet ik van de laatste meters op de Coolsingel. Ik zie Wilma, Arno en Marieke in het publiek en kan mijn vreugde met ze delen, wat weer een leuke foto oplevert.IMG_1113

Dan de laatste meters tot de finish. Het blijft fantastisch, een marathon uitlopen.

20x30-RMBE1318

Mijn eindtijd is uiteindelijk 3:17:46. Mijn langzaamste marathon, maar veel sneller dan ik vanmorgen had durven dromen. Op zuid heb ik echt fantastisch en supersterk gelopen. Jammer dat ik dat aan de noordzijde van de Erasmusbrug niet vol kon houden. Maar wel volop genoten van de NN Marathon Rotterdam.

Nu hopen dat de benen snel herstellen. 29 april om 9.00 uur klinkt het startschot voor mijn volgende marathon, de METRO marathon Düsseldorf.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close