Snelle week

Week 9 is denk ik de pittigste week van mijn schema, zeker na de 32km van eind week 8:

dinsdag 19,2km in 4:37min/km,
donderdag 16km met 4x1600m in 6:19 (pauze 800m)
vrijdag 17,6km in 4:37min/km en
zondag 25,6km in 5:00min/km.

Voor zondag heb ik een startnummer voor de halve marathon van de Runner’s World Zandvoort circuit run. Omdat ik graag wil weten hoe ik ervoor sta, besluit ik om de vrijdag training te laten vervallen en op zondag redelijk volle bak te gaan (maar niet maximaal, wel heel blijven met 2 marathons voor de deur).

Maar eerst de dinsdagtraining. Geen zorgverlof meer, dus lopen in de avonduren. Negentien kilometer, volgens mij is twee rondjes Vathorst met heen en weer naar huis ongeveer zover. Als ik me omkleed, heb ik lichte tegenzin. Het moet best hard gaan vanavond, best wel ver en het is al donker. De eerste kilometer is net iets langzamer, maar eenmaal onder de A1 door loop ik de gevraagde snelheid. Na één rondje Vathorst met de klok mee zit ik qua tijd nog steeds op schema, alleen kom ik nog 500 meter te kort. Ik besluit door te lopen en na 500meter om te keren. Het tweede rondje Vathorst gaat dus tegen de klok in. Tot mijn verbazing blijf ik makkelijk lopen en gaat het zelfs nog iets sneller. Een positieve verrassing vanavond. Het laatste stukje ring valt iets zwaarder, maar eenmaal op de terugweg loop ik wel weer een goede kilometer. Omdat ik het laatste stukje het tempo laat zakken en uitloop, kom ik vanavond wel op de gevraagde 19,2 km, maar kom ik gemiddeld net één seconde per kilometer te kort 4:38 min/km. Ik ben zeer tevreden!

Donderdagavond weer een pittige opgave: snelheidswerk 4×1600 meter. Omdat de vorige snelheidstraining in mijn wintersportweek zat (en dus verviel) is het voor mij lang geleden dat ik zo snel heb gelopen als vandaag op de planning staat: 6.19 minuten per 1600meter geeft het schema aan. Hoofdrekenend kom ik bij vertrek op 4:11min/km aan. Ik besluit mijn zoeklicht (Decathlon Run Light) om te doen en de tempo’s op het fietspad langs de Eem te lopen. Hier staan voor de coaches van de roeiers per 200 meter de afstand op het asfalt. Daar kan ik mooi gebruik van maken vandaag. Lopend naar de Eem ben ik niet geheel gerust of het vanavond wel gaat lukken…
Ik begin de eerste 1600 meter en het gaat eigenlijk best lekker. De tijden op mijn horloge zien er mooi uit. Als ik bij het streepje 1600 op de weg de rondetijd op mijn horloge stil zet, zie ik de cijfers: 4:02min/km en 6:27 over deze 1600meter. Verwarring in mijn hoofd. Ik loop sneller dan berekend en toch is mijn eindtijd langzamer. Mmmm. Tijdens de pauze rekenen. Ook tijdens het tweede tempo nog eens rekenen. En dan heb ik hem. Ik heb de gevraagde snelheid niet goed berekend, gedeeld door 1,5 in plaats van 1,6.
Met de wind in de rug kom ik de tweede 1600meter tot 3:59min/km en 6:23 over 1600meter. Zeker niet ontevreden, maar net niet de tijd die op het schema staat. Ik heb nog twee kansen…en die gaan net zo snel als de eerste twee. Heen tegen de wind in 4:03 min/km en 6:29 en terug 3:58min/km en 6:22.
Net niet de tijden op het schema, maar ik ben weer tevreden. Op naar zondag, op naar de Zandvoort Circuit Run!

Raceday! Zondag ga ik met Dirk naar Zandvoort. Wilma en Joos (van de knie-fysio-groep) gaan mee voor de support. Gezien het grote aantal deelnemers gaan we met de trein. Als we in Zandvoort van de trein naar het racecircuit wandelen is het helemaal niet zo warm, terwijl ik gisteren al mijn eerste ijsje van dit jaar op het terras van Vitelli had gegeten. Ik kies wel voor de korte broek en een shirt met lange mouwen. Na een rondje inlopen staan we om twaalf uur aan de start. Met een snelle auto voor ons, het gladde asfalt van het circuit en Erben Wennemars in het zicht start ik (veel) te snel. De drie kilometers op het circuit gaan in 4:00min/km. Op het strand zwaai ik naar Wilma en Joos, zij hebben het terras van een strandtent gevonden, en loop ik het tempo wat ik voor vandaag in mijn hoofd had. Ik loop veel alleen vandaag. De Zandvoort Circuit Run is een groot evenement, maar het aantal deelnemers op de halve marathon die ongeveer even hard lopen als ik is zeer beperkt.

cdb915df-2442-4adb-8e4b-a781587c5497

Alleen het zand op het strand is niet zo hard. Het lijkt wel drijfzand. Je zakt er elke stap een centimeter of twee in. Tempo maken kost heel veel kracht en energie. De kilometertijden lopen, ondanks de wind in de rug, langzaam op. De laatste drie kilometer op het strand is het echt zoeken naar een goede strook om te lopen. Ik heb het gevoel dat ik steeds iets verder wegzak in het zand. Zwoegend hou ik de kilometertijden net onder de 5:00min/km. Dat had ik niet aan zien komen. Dan mogen we het strand af. Alleen de strandopgang is een steile lange helling met veel mul zand. Ik probeer het nog hardlopend, maar halverwege moet ik echt wandelen. Mijn voorgangers die ik nog in het zicht had, hebben hier ook last van. Wel komt de 1:30-pacers uit het tweede startvak mij hier inhalen. Zij hebben op het strand de vier minuten achterstand goedgemaakt. Veel atleten lopen er niet met deze pacers mee. De groep bestaat uit 5 man (waarvan twee pacers). Eenmaal boven is dit groepje gebroken en loop ik gelijk op met de tweede pacer en één atleet de duinen in. Omdat de wind vol op de kop staat, besluit ik te volgen. Als de atleet die achter deze pacer liep niet meer kan volgen, probeert de pacer het gaatje met het eerste deel van de 1:30: groep dicht te lopen. Na twee kilometer achter hem, laat ik hem gaan. 4:10 gemiddeld achter deze pacer is voor mij vandaag net te hard. De laatste zes kilometer sta ik er alleen voor. In de duinen is het geen moment vlak. Met Zandvoort weer in het zicht gaat het flink omhoog. Pittig zo aan het eind. Ik ben blij dat ik weer in het dorp ben. Al vliegen wel de top-10 atleten van de 12 kilometerrace langs mij heen. Hier zijn wel sterke atleten gestart. De laatste kilometers loop ik wel weer in een goed ritme en tempo. Mijn eindtijd wordt 1:35:46. Iets langzamer dan dat ik vooraf ingeschat had. Volgens mij was dit het zwaarste halve marathon parcours waar ik ooit heb gelopen. Ik word 35e van de 1296 deelnemers. Zwaar en een flinke inspanning in mijn marathonvoorbereiding, maar een mooie opsteker richting Rotterdam en Düsseldorf.

timefinish_professional-photo-1__dsc1933

IMG_1065

Nu hopen dat ik niet veel spierpijn over ga houden aan het drijfzand.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close