Wisselende weersomstandigheden.

Na een heerlijk weekje vakantie, met slechts één loopje, is het weer het schema oppakken in week 7. Het ritme van het schema blijft gelijk, de afstanden worden vooral doordeweeks iets langer:

Het schema van week 7:
dinsdag 16km in 4:40min/km,
donderdag 14,4km waarvan 11,2km tempoloop in 4:21min,
vrijdag 14,4km in 4:40min/km en
zondag 25,6km in 5:03min/km.

Dinsdag is prachtig loopweer. Ik kies zelfs voor een korte broek. Wel vreemd als ik onderweg nog ijs is de sloten zie drijven.
Mijn rondje begint weer langs de Eem, tegen de wind in. Omdat er iets meer kilometers op het schema staan, hoef ik niet via de polder terug, maar kan ik via Soest en het bos. Het lopen gaat bijna vanzelf. Heerlijk als het zo lukt, zeker na een weekje niet zo fanatiek getraind te hebben. Alleen het laatste stukje naar Soest, met tegenwind en een iets oplopende weg valt even tegen. Maar daarna loop ik weer lekker verder.

IMG_0899

De cijfers bij terugkomst bevestigen mijn gevoel: 17,1km en een snelheid van 4:33 min/km gemiddeld. Heerlijk zo.

Omdat ik donderdag een fysioafspraak heb staan, loop ik woensdagavond in druilerig weer. Een buitje dreigt, maar het blijft bij miezer-regen. Geen korte broek, maar zelfs een windjackie vandaag. Mijn plan is om mijn tempoloop van donderdag te doen. Maar al binnen een kilometer weet ik dat dat hem niet gaat worden. Iets verstopte neus, weinig energie. Dan maar het schema van de duurloop van vrijdag…  Hoe ik het probeer, de snelheid komt de eerste tien kilometer net niet op de gevraagde 4:40min/km. Wel constant, maar net een paar seconden erboven. Meer zit er niet in. Alleen op het extra lusje om aan de kilometers te komen lukt het even om nog te versnellen. 13,8km deze avond, gemiddelde snelheid 4:43min/km met hangen en wurgen. De training afstrepen van het schema en snel vergeten.

Ook vrijdagavond sla ik over, ik loop op zaterdag wel de overgebleven tempoloop van mijn schema. Na de juniorentraining en een kopje thee vertrek ik richting Vathorst om daarna langs De Laak en via de Oude Zevenhuizerstraat weer naar huis te lopen. Weer kan de korte broek aan!
Het gevoel is een kopie van woensdagavond, weinig energie. Anderhalf uur in het bos staan/lopen helpt daar ook niet echt bij. Ik laat de snelheid voor wat het is en loop zonder op mijn horloge te kijken mijn geplande rondje. Zo komen de gevraagde kilometers op de teller, de tempo’s zitten er deze week niet in…

IMG_0927

Zondagmiddag loop ik om een uurtje of twee weg voor mijn rustige duurloop. In de ochtend twijfelde het weer even, maar in de middag kan ook bij een rustige duurloop de korte broek aan. Stand korte broek – regenjas deze week 1 – 3. Wel waait het. Mede daarom kies ik voor de beschutting van het bos en een herkansing op de oranje-paaltjes route. Het moet toch lukken om de hele route een keer te lopen. Rugzak gaat op, zodat er ook voldoende water mee is en mijn statiefje. Na de twee laatste trainingen wil ik vandaag vooral lekker lopen en heb vast wel tijd voor een fotomomentje.
Hoewel mijn gevoel zegt dat ik redelijk rustig begin, is de snelheid volgens mijn horloge voor een rustige duurloop hoog. Omdat ik op de heenweg naar het bos drie keer stil sta bij verkeerslichten en in het bos af en toe op een kruising de paaltjes moet zoeken of een foto maak valt het niet zo op, maar als ik hele kilometers loop, verschijnt er regelmatig een tijd rond de 4:50 op het scherm van mijn horloge. Dat is wel lekker.

IMG_0986IMG_0981

De meeste foto’s gooi ik onderweg al weg, maar er blijven er toch wel een aantal leuke over. Ook lukt het om de HELE ORANJE PAALTJES-ROUTE te volgen. Missie geslaagd. Tevreden verlaat ik het bos en loop via station en centrum naar huis. Bij de Koppelpoort maak ik mijn laatste foto van vandaag, onder toeziend oog van twee toeristen-in-eigen-land die verbaasd naar mijn magneet-statief op de brug kijken.

IMG_1001

Na een kort praatje stamp ik ook de laatste kilometers is een mooi tempo weg. Totaal vandaag 28,2km, volgens Strava die bij mij ingesteld staat op netto-tijd in 4:53min/km. Zeer blij met deze training, zeker na de moeizame trainingen van eerder deze week.

Het weektotaal voor week 7 komt op 76 km, net iets meer dan gepland. Gemiddeld zal de gevraagde snelheid nog wel redelijk zitten deze week, alleen de duurlopen waren te snel en de tempoloop lukte niet…

Week 8, zoals ik al schreef, heb ik mijn schema verknipt.

Het nieuwe schema van week 8 is nu:
dinsdag 12,8km in 4:37min/km,
donderdag 16km waarvan 12,8km tempoloop in 4:21min,
vrijdag 12,8km in 4:37min/km en
zondag 32km in 5:00min/km.

Dinsdag heb ik mijn laatste zorgverlofmiddag. Wilma gaat zelf naar het ziekenhuis en ik heb dus wat meer tijd om te lopen. Daarom besluit ik het donderdagprogramma te volgen. Ik kan mijn tempoloop maar vast gehad hebben. De westenwind is stevig en het is niet droog. Echt regen is het ook niet. Ook is het frisser dan afgelopen weekend. Toch maar een jasje aan en een lange tight. Ik zie eigenlijk wel een beetje op tegen de tempo’s en loop vanaf het begin bewust ik een hoog ritme. Dan komt de snelheid hopelijk zo wel. Als ik Hoogland-west inloop, moet het gas erop. Tot mijn verbazing lukt dit tegen de wind in. Oef, wat is dat lekker en wat was ik daar aan toe! Het einde van vijfde snelle kilometer, op een open stuk en vol tegen de wind in is misschien minder snel dan het schema aangeeft, voelt dan ook als een overwinning. Daarna mag ik de bocht om en heb ik het merendeel de wind mee. Net geen 4:21min/km, maar wel een zeer geslaagde tempoloop. Zichtbaar tevreden maak ik nog een foto voordat ik weer Nieuwland inloop. IMG_1015.JPG

Donderdagmiddag werk ik weer en schuif ik mijn training naar de avond. Jesse is een uurtje sporten, ik breng hem daar en loop vanaf de sportzaal richting de stad en de Stichtse Rotonde. Het gevoel is 180 graden gedraaid ten opzichte van vorige week. Vanaf de eerste meters merk ik dat ik kracht over heb. Ik geniet ervan en loop de hele training sneller dan het schema aangeeft. Alleen bergop richting de rotonde / het Berghotel is het even iets zwaarde (logisch). Bij thuiskomst staan er dan ook mooie cijfers op mijn horloge: 11,5km in 4:29min/km.

Omdat ik reageerde op een Facebook-bericht van Asics mag ik zaterdag meedoen met een clinic van Robert Lathouwers in Amsterdam. Mijn vrijdagtraining schrap ik daarom.

Het weer is volledig omgeslagen. Het vriest licht dit weekend in Nederland, maar een straffe oosterwind zorgt voor zeer lage gevoelstemperaturen. Zowel zaterdag, met het geven van de juniorentraining en de clinic in Amsterdam, als zondag bij mijn lange duurloop zal het zoeken worden naar de juiste kleding.

Ondanks de kou, de snijdende wind en dat ik regelmatig hoor dat het echt weer is om binnen te blijven, heb ik aan het eind van de zaterdag vier activiteiten erbij op Strava:

  1. Gezellige juniorentraining AV Triathlon: 5,3 kilometer
  2. Amsterdam CS – Run2Day Amsterdam: 5,7 kilometer
  3. Clinic Robert Lathouwers: 5,6 kilometer
  4. Run2Day Amsterdam – Amsterdam CS: 3,7 kilometer

Het eerste wat opvalt is het verschil in afstand tussen de heen- en terugweg in Amsterdam naar de loopclinic. Ik dacht de weg wel te weten….maar als je verkeerd loopt, moet je extra kilometers maken. Ook tegen een te hoge snelheid om op tijd te komen.

De clinic was erg goed, gezellig en humorvol. Met de Jaybirds-dag in Castricum had ik al kennis mogen maken met Robert Lathouwers (en zijn clinics). Vooral het techniek- en loopscholingsdeel is erg leerzaam. Al is het wel licht frustrerend hoe de oud-topatleet eventjes de oefeningen voordoet. Fantastische techniek en dan ziet het er zo makkelijk uit. Maar doe het dan zelf maar even… De intervallen aan het eind zijn wel weer eens lekker. Ik loop de laatste weken veel tempo- en duurlopen. Dan is het wel weer eens leuk om 5×1 min. en 5×30 sec. te lopen. Met wat te drinken, een banaantje, een IMOVEME-wens op de wand en een nieuw shirtje wordt de middag afgesloten.

clinic_Robert_Lathouwers.JPG

Zondag heb ik om 13.00uur met Dirk afgesproken voor een Rondje Amersfoort, inmiddels traditie in de marathonvoorbereiding. Net als gisteren is het rond het vriespunt, maar de oostelijke wind is stevig en voelt zeer koud aan. Dik loopjasje aan, mutsje op en winterhandschoenen aan.
Vandaag dus ons rondje Amersfoort, een rondje om Amersfoort is eigenlijk een betere omschrijving. Het plan is simpel, we lopen waar mogelijk om alle woningen binnen de borden Amersfoort heen. In voorbereiding op onze marathons van Rotterdam (op 13 maart 2016) en Amsterdam (op 2 oktober 2016) liepen we dit rondje ook al. En 27 augustus 2017 liep ik in voorbereiding op de marathon van Keulen alleen. Een mooie traditie. Voordeel van dit rondje is dat je gevoel voor afstand misleid wordt, omdat je nooit meer dan tien kilometer van huis ben. Ook loop ik zeer regelmatig over delen van deze route, het is daarom overal bekend terrein.

We lopen vandaag ons rondje tegen de klok in, zodat we de eerste helft meer wind tegen hebben en aan het einde mee. Eenmaal op pad is de wind meer noordelijk dan verwacht. We hebben langs de Bunschoterstraat de wind iets schuin in de rug. Nu heerlijk, maar dat betekend dat we later meer tegenwind hebben dan gehoopt. Na twee rustige eerste kilometers schommelt de kilometertijd rond de 5:00min/km. Geheel volgens afspraak (en ook het plan voor over drie weken in Rotterdam). Omhoog naar de Stichtse Rotonde leveren we iets in, naar beneden maken we dat weer goed. Als we bij de begraafplaats aan de Dodeweg richting het noordoosten draaien krijgen we tegenwind. Dit blijft de komende 7 kilometer zo. We moeten hier dan ook iets aan snelheid inleveren, maar gemiddeld 5:05min/km is prima. Vanaf kilometer 20 krijg ik het wat lastiger. De kilometers van de afgelopen dagen tellen waarschijnlijk ook nog aardig mee. Ik bedenk dat we al om heel Amersfoort heen zijn en alleen Vathorst nog maar hoeven, maar ben erg blij als we op de kop van de Laak zijn. Vanaf hier hebben we de tegenwind gehad en beginnen we aan de laatste zeven kilometer met de wind (schuin) in de rug. Ongemerkt gaat de snelheid omhoog en we lopen deze kilometers met een gemiddelde van 4:53min/km naar huis. Dirk heeft duidelijk meer over dan ik, het is voor mij af en toe bijharken. Maar superleuk dat we ook voor deze marathons weer ons rondje Amersfoort hebben gelopen #traditie.

IMG_1043

Het leuke van vaker (ongeveer, niet altijd 100% dezelfde keuzes in de routes gemaakt) hetzelfde rondje lopen is dat we nu de cijfers kunnen vergelijken. Voor dit vergelijk heb ik de bruto-tijden van mijn Polar genomen. De tijd loopt door als ik stil sta bij oversteken en stoplichten:

18 maart 2018        32,1km   2:45:15   5:08 min/km   met Dirk
27 augustus 2017   31,0km   2:41:42   5:12 min/km
2 oktober 2016       31,9km   2:46:16   5:13 min/km   met Dirk
13 maart 2016        32,9km   2:52:39   5:15 min/km   met Jos en Dirk

Gezien de cijfers sta ik er goed voor drie weken voor Rotterdam en zes voor Düsseldorf. Het weektotaal komt deze week op 79,6km.
Komende week staan er nog een paar flinke trainingen op de planning, daarna kan de focus volledig op Rotterdam.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close