Twee weken onderweg.

Week 1 van mijn marathonschema.

Op papier geen lastige week, de eerste week van mijn marathonschema:
dinsdag 11,2km in 4:43min/km,
donderdag 6,4km in 4:17min/km,
vrijdag 9,6km in 4:43min/km en
zondag net geen 20km in 5:06min/km.

Daarnaast staat mijn Januari-Challenge #ElkeDagHardlopen nog. De dagen dat er geen trainingen op het schema staan, loop ik een rustige 5km.

Dinsdag aan het einde van de middag, als Wilma naar de revalidatietraining is, vertrek vanaf het ziekenhuis voor mijn eerste duurloop. Omdat het gevraagde tempo iets sneller is dan ik de afgelopen weken mijn duurloopjes liep, denk ik dat ik iets gas moet geven. Vooral de tweede kilometer gaat veel te hard, langs de Eem loop ik 4:15 min/km. Hoewel ik de rest van de training iets kan vertragen, blijf ik ver onder het gevraagde tempo. Uiteindelijk loop ik heel makkelijk 11,8km in 4:26min/km. Te hard.

Donderdagmiddag krijg ik een herkansing, weer aan het eind van de middag tijdens Wilma haar training. Naast in- en uitlopen staat een tempoloop van 6,4 kilometer op het programma. Als ik aan het tempoblok begin, zie ik best op tegen de richttijd van 4:17min/km. Daar moet ik flink mijn best voor doen…en net als dinsdag zet ik flink aan en weer loop ik te hard. Uiteindelijk gemiddeld 4:10min/km.
Wel blij mee!

Ook vrijdagmiddag, als ik mijn computer na een weekje hard werken tegen vieren uit zet en de polder in ga voor een duurloop van 9,6km, weet ik weer niet het gevraagde tempo te vinden. Mijn hoofd zit overvol (ook met leuk nieuws!!!***), echt geconcentreerd op het lopen en het tempo ben ik niet. Bij thuiskomst staat de teller op 10,2km in 4:22min/km. Weer te hard.

De laatste kans is op zondag. De lange langzame duurloop. Ik kies er voor om langs de Bunschoterstraat naar bos Birkhoven te lopen, daar de oranje paaltjes te volgen (9km) en dan dezelfde route als op de heenweg weer naar huis.
Op driekwart van de oranje-paaltjes route heb ik ergens een lusje gemaakt en loop ik tegengesteld aan waar ik eerder liep.
Foutje.
Dan maar zelf een mooie route terug door het bos. Bij de Lange en Korte Duinen blijft het een prachtige omgeving om te lopen. Al zijn de paadjes waar langs de route gaat pittig met het mulle zand en veel hoogteverschillen.

IMG_0256IMG_0261

Voordeel daarvan is wel dat de gemiddelde snelheid vandaag wel mee valt, maar de delen op het asfalt loop ik weer 20 seconden per kilometer harden dan op het schema staat. Uiteindelijk 21,8km met een snelheid van 4:54min/km.

Het weektotaal, mede door de extra kilometers van #elkedaghardlopen, komt op 68,3km.

Samenvatting week 1: te enthousiast, te hard en te veel.

Week 2 van mijn marathonschema, nieuwe ronde, nieuwe kansen en een startnummer op.

Het schema is iets zwaarder dan vorige week, maar op papier goed te doen:
dinsdag weer 11,2km in 4:43min/km,
donderdag 9,6km, waarvan 2x 1600meter snelheidswerk in 6:27min,
vrijdag 11,2km in 4:43min/km en
zondag 22,4km in 5:06min/km.

Daarnaast loop ik maandag en woensdag een rustige 5km om mijn Januari-Challenge vol te maken.
Voor de zondag heb ik, net als de afgelopen 3 jaar, een startnummer voor de MidWinterMarathon Asselronde, 25km over één van de mooiste parcoursen van Nederland.

De dinsdag is een kopie van vorige week. Hoewel ik weer heerlijk makkelijk loop, is het weer veel harder dan het schema vraagt. Wel heerlijk loopweer!IMG_0264

De donderdag is een ander verhaal. Snelheidswerk staat op het schema, 2x 1600meter in 4:00min/km. Door omstandigheden kan ik in de ochtend trainen. Het is waterkoud en af en toe valt een winterse bui. De wind is stevig.
Het loopt bij mij voor geen meter. Ik moet diep gaan om de gevraagde snelheid te lopen. Uiteindelijk krijg ik de gevraagde cijfers op de klok, maar van harte gaat het niet. Blijft toch ongrijpbaar wanneer het vanzelf gaat en wanneer je er keihard voor moet werken.

valtnietmee

Op vrijdagavond staat na een lange werkweek 11,2km op de planning.
Ik heb geen zin ;-(
Maar om in de tweede week, de eerste keer dat het op een avond aankomt, al te passen is mij te gortig. Ik onderhandel met mijzelf en mag vandaag 3 kilometer korting, omdat ik die zondag toch extra moet lopen.
Als ik eenmaal mijn loopkleding aan heb en over de drempel gestapt ben, gaat het onverwachts makkelijk. Zonder moeite loop ik 8,2km in 4.45min/km. Ik reken hem goed.

Zondag staat dus de MidWinterMarathon, 25km Asselronde op mijn planning. Het trainingsschema geeft een rustige duurloop van 22,4km in 5,06min/km op de planning.
Ik vind het in een trainingsschema altijd lastig hoe met wedstrijden om te gaan. Volle bak is niet handig met de trainingen van de komende week op de planning. Rustig aan met een startnummer op lukt mij toch nooit. Het is dus zoeken naar een compromis. Deze sluit ik met mijzelf. Ik besluit om de eerste 15km ‘rustig’ te lopen en dan de laatste 10km te versnellen. Ik heb 4:40min/km voor de eerste 15km in mijn hoofd en dan 4:15min/km voor het laatste stuk. Eindtijd met deze snelheden wordt dan een mooie 1:52:30. Vijf minuten langzamer dan vorig jaar, toen ik volle bak liep.

Voor het vierde jaar op rij loop ik met Dirk in Apeldoorn. Het eerste jaar kwamen we elkaar daar spontaan tegen, de overige jaren gingen we samen naar deze wedstrijd. Hij is van plan om vandaag net onder de 4 minuten de kilometer te lopen. Topper!
Op routine reizen we naar Apeldoorn, tijd, parkeren, pendelbus, kleedkamer. Alles op de automatische piloot. We hebben dus een kwartiertje om in te lopen. Perfect voor deze afstand en onder deze weersomstandigheden. Het is fris en een stevige noordooster wind. Toch kiezen we allebei (zonder overleg vooraf) voor een korte broek. Aan de late kant komen we in het startvak aan, maar we slalommen naar voren tot de plek waar Dirk met zijn ambitie hoort te staan. Na het startschot hebben we gelijk ruimte om te lopen. Ik laat me even gang maken door Dirk, maar besef dat dat niet mijn tempo voor vandaag is. De eerste kilometers ben ik alleen maar bezig met inhouden en probeer ik te vertragen tot het tempo wat ik in mijn hoofd had. Omdat ik in een groepje loop wat een voor mij heerlijk tempo loop (gemiddeld 4.25 min/km.), accepteer ik dat het iets sneller gaat dan gepland. Bij de drankpost versnipperd het groepje. Met het heuvelachtige parcours schommelen de kilometertijden, omhoog iets langzamer, naar beneden iets sneller, maar ik heb 15 kilometer lang het gevoel dat ik in hou en best wel iets harder zou kunnen. Na de drankpost op 15 kilometer draaien we de doorgaande weg op terug naar Apeldoorn en mag ik van mijzelf versnellen. Ik wist van voorgaande jaren dat de zestiende en zeventiende kilometer de zwaarste zijn van de Asselronde. Wel heerlijk dat ik lopers ga inhalen. Maar en omhoog en versnellen komt ook best aan. Ik ben blij dat het weer omlaag gaat en moet de versnelling eventjes bekopen. Gelukkig vind ik snel een ritme en tempo wat ik tot het einde vol kan houden. De laatste acht kilometer gaan gemiddeld in 4:08 min/km. Daar ben ik superblij mee. Ook de eindtijd van 1:48:50 is een mooie opsteker op weg naar Düsseldorf.
Dirk slaagt in zijn missie en loopt vandaag 1:39:19. Supertijd!

IMG_0335

Een mooie afsluiting van de tweede week van mijn trainingsschema. Totaal voor deze week komt op 70,8 kilometer en bij de laatste twee trainingen heb ik de juiste trainingssnelheden gevonden. Even kijken hoe de benen reageren op de inspanning van de MidWinterMarathon, maar vol vertrouwen kijk ik uit naar de volgende trainingsweken.
Ik hoop wel dat ik de verschillende tempo’s kan automatiseren en minder op mijn horloge hoef te kijken de komende weken.
Kan ik nog meer genieten!

 

 

*** Ik  ben dol op Facebookprijsvragen en loop 8 april mijn lange duurloop hier:IMG_0187

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close