Wisselvallig weer…

Waar ik de afgelopen weken aan het schuiven was met trainingsdagen, zou ik deze week volgens schema kunnen lopen. Alleen staat de Halve van Hoogland op de hardloopkalender. Daar wil ik eigenlijk wel graag starten.

Maandag begin ik met een rustige 10km. Na de 31km van zondag is het niet moeilijk om ook echt rustig te lopen. In het begin heb ik nog geluk met het weer, alleen net over de helft krijg ik toch een flinke bui op mijn hoofd. IMG_8644

Dinsdag overdag is het alweer wisselvallig weer. Het is vroeg donker en eigenlijk heb ik geen zin om te gaan lopen. Met een compromis koop ik mezelf om. Vanavond ga ik naar de baan. Er staat een leuke training op het programma 200 / 300 / 400 / 500 / 600 / 700 / 800 / 900 / 1000 meter in extensief tempo. Die kan wel in mijn marathonvoorbereiding. De tempoblokken van dinsdag kunnen wel naar donderdag. Dan schrijf ik de Halve van Hoogland in en loop daar 21,1km op marathontempo in plaats van de 16km volgens het schema van donderdag. Is de puzzel van deze week ook gelijk opgelost.
Ik loop de tempo’s op de baan makkelijk. Alleen het tellen valt wat tegen. Gelukkig kunnen Jantinus en Sietske helpen tellen. En ik weet me in te houden als Jantinus de langere tempo’s sneller loopt dan goed voor mij is. Heerlijk getraind en gezellig weer even op de baan te zijn. En het weer is deze avond ook prima.

De stormachtige en natte woensdag is mijn rustdag deze week. Ik ontloop zo erg slecht hardloopweer.

Donderdag is buienradar weer een veel bezochte app. Gelijk na het werk zou ik nog kunnen trainen met daglicht. Maar ook met flinke buien. Dus toch maar eerst eten en pas tegen achten op pad. Weer moet ik motivatie zoeken. Zeker met dit weer vraag je je soms af waarom je zoveel wilt trainen. Maar nu stoppen is ook niet echt een optie.
Ik kies de ring Vathorst als parcours voor 4 x 2400meter – 10 seconden onder marathontempo. Ik heb geleerd van de vorige week en loop de eerste twee 2400 meters redelijk op het gevraagde tempo (nou ja, 4 sec/km te snel). Maar nadat ik tijdens mijn derde tempo door een Picnic-bezorg-autootje van de stoep word gedrukt gaat het toch tempo ophoog. Iets met adrenaline. In de stromende regen gaat ook het laatste tempoblok sneller dan gepland. Op naar huis, naar een warme douche.

Vrijdag aan het eind van mijn werkdag is het nog wel bewolkt, maar gelukkig wel droog. Ik ga Wilma ophalen op haar werk in Leusden. Omdat ik voor terug droge kleding mee wil nemen, doe ik mijn rugzak op. De waterzak zit er tegenwoordig vast in, dus kan er ook koel water mee. Ik kies voor de kortste weg naar Leusden en ga maar net iets verder dan de easy 10km van mijn schema. Het tempo is wel iets hoger, zodat ik onderweg nog een foto kan nemen en de gemiddelde snelheid toch nog onder de 5.00 min/km blijft.

IMG_8651

Omdat ik weet dat ik zondag meer zal lopen, doe ik het zaterdag rustig aan. Er staan 16 kilometer op het schema. Met de junioren in het bos ben ik altijd anderhalf uur onderweg. Met hollen en stilstaan kom ik deze zaterdag al tot 5 kilometer. Bij thuiskomst heeft Wilma de startnummers voor de Halve van Hoogland opgehaald. Eén van de nummers is voor Joop. Hij woont aan de andere kant van de wijk. En ondanks dat ik al wat regen op mijn hoofd gehad heb deze morgen, ga ik lopend het nummer wegbrengen en doen nog een lusje langs de Bunschoterstraat. Nog 8km erbij. Klaar voor het hoogtepunt van de week morgen, de Halve van Hoogland.

Zondag is het voor het eerst deze week super hardloopweer. Het is droog, vrij zonnig en de wind valt ook mee.
Twee weken voor de marathon nog een halve marathon lopen. Voluit gaan lijkt mij niet verstandig. Zeken met in het achterhoofd dat ik van de 15km volle bak van de Hulckesteijnloop best nog wel een paar dagen last heb gehad. Het plan is dan ook om deze halve op beoogd marathontempo te lopen. Met een verwachtte eindtijd van 3:10:00 is de kilometertijd voor vandaag 4:30 min/km. Ik deel mijn plan vooraf met Jantinus en Sietske. Zij vinden een eindtijd van 1:35:00 voor vandaag ook een mooi doel. Maar bij het startschot vertrekt Jantinus sneller en probeer ik met Sietske het vlakke tempo te vinden. De eerste vijf kilometer gaan in een mooi tempo en we pakken voordat we de polder in gaan een half minuutje voorsprong op ons schema. Eenmaal in de polder doe ik het kopwerk en loopt Sietske achter me aan (het lijkt wel op de baantraining van afgelopen dinsdag). Het tempo is vlak en strak rond de 4:30 min/km. Op 10 kilometer neem ik mijn gelletje. Alles gaat volgens plan. Maar bij de waterpost net voorbij de 10 kilometer volgt Sietske niet meer. Ik kijk om en ze zegt dat ik door moet lopen volgens plan. Als ik weer omkijkt is er een gaatje gevallen. Ik wacht haar op en als ze weer aansluit geeft Sietske aan dat ze kramp in haar zij heeft en in een rustiger tempo gaat lopen. Loop jij maar door, zegt ze. Vanaf kilometer dertien doe ik dat dan. Ik zie Jantinus een honderd meter voor mij lopen en zet iets aan, zodat ik bij hem kan gaan kijken hoe het met hem gaat. Dat versnellen gaat heel makkelijk. Ik loop zo naar hem toe in mooie kilometertijden van 4:03 en 4:09 min/km. Het beste is eraf bij Jantinus, na een kort praatje laat ik hem achter. Nu loopt Bernard een honderd meter voor me, ook een clubgenoot. Ook dit gaatje loop ik dicht en na een praatje (hij traint vandaag ook op marathontempo) laat ik ook hem achter. In hetzelfde mooie tempo loop ik terug naar het feestterrein van het dorpsfeest. De eindtijd wordt vandaag 1:32:26, drie seconden sneller dan vorig jaar. En dat was weer twee seconden sneller dan het jaar ervoor.

IMG_8662

Supertevreden ben ik met deze tijd. Maar vooral de manier waarop ik liep vandaag. Na dertien kilometer in beoogd marathontempo kan ik nog versnellen. Zonder het gevoel te hebben dat ik tot het uiterste moet gaan. Eerder deze week vroeg ik me tijdens regenachtige avonden nog af waarom ik zo vaak moet trainen. Nu weet ik het weer.

IMG_8661

Nog twee weken tot de marathon in Keulen. Komende week nog een paar intensieve trainingen en dan ‘taperen’ tot de start. Ik sta er goed voor. Mijn ‘marathongoal’ van 3:10:00 is volgens mij een haalbaar doel. Gezien mijn halve marathon van vandaag misschien zelfs wel een weinig ambitieus doel…

DSC_0349

 

Een gedachte over “Wisselvallig weer…

  1. 3:05 is mogelijk. Ik zal voor je duimen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close