Schuifpuzzel

Week 14 van het trainingsschema, de schuifpuzzel.

De belangrijkste puzzelstukjes: maandag geen kerntraining na de 31km van zondag, Emiclaerloop op woensdag, donderdag bijeenkomst kantoor + verjaardag Marieke (dus geen training) en zaterdag garage-sale en bruiloft.

Dus…maandag laat ik de easy 10 staan.
De training van dinsdag, 2x 4800 meter op marathontempo gaat naar woensdag en wordt de Emiclaerloop 10km wedstrijd.
De vrije dag van woensdag naar donderdag.
De lange tempo’s van donderdag naar vrijdag.
Zaterdag alleen juniorentraining en zondag de 16km laten staan.
Dan blijft de dinsdag over om te trainen en een easy 10 van vrijdag van het programma. Maar ik kies voor een verrassing, toch weer een keer naar de baantraining!
Puzzel klaar, uitvoeren maar!

Maandagavond kies ik niet voor een rondje door de polder (genoeg gezien de afgelopen dagen), maar voor een parcoursverkenning van de Emiclaerloop. Door Nieuwland en Kattenbroek naar winkelcentrum Emiclaer, om daar het rondje van twee-en-een-halve kilometer te lopen. Ondanks dat ik al zes keer meedeed aan de loop en het rondje al vierentwintig keer liep, lukt het me nog om niet de juiste afslag op de Bruggensingel te nemen. Blij dat er woensdag iemand zal staan om de route aan te geven. Weer kom ik tot de conclusie dat het parcours van de Emiclaerloop niet het snelste parcours is (en dan druk ik me nog netjes uit, blogger sporterjoost zijn omschrijving is iets duidelijker). Via Hoogland Noord loop ik weer relaxed naar huis, het blijft mij goed bevallen, een easy 11km in plaats van een rustdag na een lange training.

IMG_8518

Dinsdagavond tijdens de baantraining is het warm. Een flinke bui tijdens het inlopen zorgt voor verkoeling, maar toch wordt het programma iets aangepast, 2 series van 6x 350 meter extensief. Met Arjan, Jos en Sander loop ik heerlijk ontspannen in het rond, waarbij ik wel merk dat ik het heel makkelijk vol kan houden. Alle kilometers en trainingen leveren dus zeker wat op.

Zonder al te veel verwachtingen speld ik woensdag in de regen een startnummer op.
10 kilometer draaien en keren, stoepje op en af tijdens de Emiclaerloop. Geen parcours voor een PR, ook niet echt naar toe geleefd en dus sta ik superrelaxed aan de start. Dat geldt niet voor mijn medelopers, de eerste meters na het startschot is het dringen op het winkelcentrum. Ik kies een tempo dat zeker voor een wedstrijd als ontspannen aanvoelt en ben verbaasd over mijn eerste kilometertijden, 4:07 en 4:10 min/km. Dit tempo hou ik nog drie ronden vol. Het leuke hiervan is dat ik in ga halen zonder dat ik versnel. Alleen de laatste halve ronde, als ik bij het opdraaien van het stadspark meester Ed een meter of vijftig voor mij zie lopen, besluit ik te versnellen. Met een sprintje op de laatste meters weet ik hem op de finishlijn nog te passeren en mijn eindtijd is 41:31. Met daarbij het feit dat ik zeker niet tot het uiterste ben gegaan, ben ik heel erg tevreden met deze tijd. Ik durf mijn woorden van na de training van gisteren wel te herhalen, alle kilometers en trainingen leveren dus zeker wat op!
De foto’s zijn van ronde 1, 3 en 4.

DSC_0178DSC_0262DSC_0297

Als ik een dag later mijn uitslagen van de Emiclaerloop van alle jaren op een rijtje zet, wordt mijn goede gevoel bevestigd:
2011: 46:05
2012: 46:01
2013: 44:11
2014: 45:33
2015: 44:56
2016: 43:13
2017: 41:31

Vrijdag aan het eind van de middag staat de volgende training op het programma, 15km op marathontempo. Ik heb er niet heel veel zin in, dat kan ook te maken hebben met een uurtje minder slaap. Het was de dag ervoor een leuke escaperoom met kantoor en een goed feestje ter ere van de 40e verjaardag van Marieke. Eenmaal op pad gaat het wel weer. Na twee kilometer rustig aan versnel ik naar gepland marathontempo. De eerste zit net onder de 4:30 min/km, daarna zijn de volgende vijf er allemaal net boven. Pas als ik op de helft van de training ben en besef dat ik de laatste drie kilometer exact volgens schema gaan, wordt mijn gevoel beter. Dit gevoel geeft mij gelijk de kracht om te versnellen. Ik neem een gelletje (weer even wennen bij deze inspanning kan geen kwaad met een marathon voor de boeg) en volgende kilometers gaan steeds iets sneller. Hoewel de inspanning misschien iets groter is dan nodig, zijn de laatste vijf kilometers 10 seconden sneller dan beoogd marathonschema. Lekker als het na een iets stroeve start toch zo kan eindigen. Tevreden loop ik nog drie kilometer uit naar huis.

Zondagmiddag heb ik met Dirk afgesproken. Na een paar app-jes heen en weer is de starttijd 14.00uur geworden. Omdat de zolen en vooral het bovenwerk van mijn gele schoenen sterk achteruit gaan, ga ik via Runnersworld Amersfoort naar Dirk. Gelukkig vind ik een paar schoenen als opvolger van mijn New Ballance Vazee 2090, de New Ballance FuelCell. Ook een lichte schoen met vergelijkbare pasvorm en demping. Misschien nog net iets harder onder de voorvoet. Ik heb er vertrouwen in dat dit voor mij een geschikte schoen is om de marathon in Keulen op te lopen.
Ik hou de schoenen aan om gelijk uit te proberen. Kletsend met Dirk lopen we vanaf het Soesterkwartier langs de dierentuin naar de Stichtse Rotonde. Hoewel de weg sterk omhoog loopt, blijft mijn hartslag mooi laag. Prima zo. Tien kilometer lang loop ik heerlijk ontspannen. Pas na vliegveld Soesterberg, omhoog op het Soester Hoogt, gaat het lopen meer moeite kosten. Door het bos en langs de Korte Duinen loop ik misschien iets minder ontspannen en makkelijk dan gehoopt, de omgeving blijft prachtig. Als Dirk vraagt hoe mijn nieuwe schoenen bevallen, bedenk ik pas weer dat ik op mijn nieuwe schoenen loop. Goed teken dus. Ze voelen vertrouwd aan. Met het eind van de training in zicht gaat het lopen ook weer makkelijker. Dat lopen is misschien wel meer een psychisch spelletje dan ik eigenlijk altijd al denk. De teller stopt uiteindelijk op 18km. De gemiddelde hartslag is onder de 140 slagen per minuut. Mooie cijfers aan het einde van de week.

IMG_8553

In totaal loop ik deze week 74,5 kilometer (exclusief inlopen voor de Emiclaerloop), een kwart minder dan vorige week, maar nog wel altijd een mooi aantal.
Met een mooie eindtijd op de Emiclaerloop, een goed gevoel na alle trainingen deze week en nieuwe schoenen ben ik klaar voor week 15 van mijn schema…de week met de meeste kilometers op de planning.

 

Een gedachte over “Schuifpuzzel

  1. Mooie progressie over de jaren, René. Als je heel blijft zie ik je volgend jaar nog wel onder de 41 minuten duiken, ondanks het ongunstige parcours.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close